Żeberka wieprzowe to mięso dla prawdziwych smakoszy. W sklepach można dostać je w dwóch wersjach: paska lub trójkąta – zależy to od fragmentu, z którego zostały wycięte. Żeberka w formie trójkąta nazywane bywają ekstra mięsnymi, ponieważ zawierają więcej mięsa względem kości niż żeberka w formie paska, natomiast mięso z tych drugich jest delikatniejsze. Warto wybierać świeże mięso, o ciemnoróżowym kolorze i neutralnym zapachu. Dodatkowa warstwa tłuszczu wcale nie jest ich wadą, jeśli planujemy smażenie (choćby wstępne) mięsa – tłuszcz wytopi się i sprawi, że danie będzie smaczniejsze.
Jak większość mięs, żeberka można przyrządzić na różne sposoby. Najpopularniejsze są trzy: duszenie, pieczone oraz grillowanie. Żeberka z grilla stanowią prawdziwy rarytas sezonu grillowego, należy tylko pamiętać, by grillować je dłużej i w niższej temperaturze, najlepiej pod przykryciem. Natomiast poza sezonem grillowym można przygotowywać je w kuchni, dusząc w garnku lub piekąc w piekarniku. Za każdym razem dobrze jest jednak przeprowadzić wstępne smażenie żeberek, by mięso nabrało brązowego odcienia się z wierzchu, a pory zostały zamknięte. Dzięki temu soki pozostaną w środku, w efekcie czego mięso będzie bardziej soczyste, a nie wysuszone.
Bez względu na to, czy planujemy wrzucić żeberka na grilla, czy upiec w piekarniku, dobrze jest wcześniej je zamarynować. W zależności od przepisu marynata może mieć różne składniki. Do octu, wina lub musztardy dodajemy przyprawy, głównie zioła, czasem także paprykę chilli, jeśli lubimy żeberka na ostro. Mięso powinno spędzić w marynacie kilka godzin, najlepiej więc przygotować ją dzień wcześniej i pozwolić żeberkom spędzić w niej noc, wkładając całość do lodówki. Jeśli zaś wolimy mięso duszone, możemy przygotować je bez marynaty, za to z sosem.
Żeberka świetnie komponują się z różnymi dodatkami – na przykład pieczonymi ziemniakami albo kopytkami. Doskonale pasuje do nich kiszona kapusta lub sezonowa sałatka. Serwując żeberka, możesz podać je w całości lub wcześniej pokroić na kawałki pomiędzy poszczególnymi kośćmi (lub co drugą).