Gęste, sycące zupy gulaszowe to idealne jednogarnkowe danie na rodzinny obiad w sezonie jesienno-zimowym. Do zup gulaszowych polecamy dodatki – znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z kromką żytniego chleba. Bazą do zup mogą być przecier pomidorowy lub bulion, który nada potrawie jeszcze więcej wyrazistego smaku. Przepisy na zupy gulaszowe są bardzo proste. Przeważnie dodajemy mięso wieprzowe (np. z szynki lub karkówki) lub wołowe (np. polędwicę). Ważnym dodatkiem do zupy gulaszowej są warzywa – najczęściej kolorowe papryki, ziemniaki, pieczarki marchewki. Danie musi być kolorowe i sycące!
Do zupy gulaszowej można dodać dowolne, ulubione mięso i warzywa. Jedną z propozycji jest prosta zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami w sosie własnym. Dobrze jest poeksperymentować z warzywami i przyprawami. Warto spróbować zupy gulaszowej z kminkiem i pieczoną papryką lub zupy gulaszowej z zielonym grochem i suszonymi grzybami. A może do gustu bardziej przypadnie sycąca zupa tex-mex, czyli połączenie kuchni teksańskiej i meksykańskiej? Zazwyczaj dodaje się do niej mięso mielone, cebulę, kukurydzę, przecier pomidorowy i starty żółty ser. Jednak z powodzeniem można eksperymentować z ulubionymi dodatkami.