Zupa rybna jest potrawą, którą tradycyjnie serwuje się w czasie wigilii w niektórych regionach Polski. Jednak w kuchniach światowych zupa rybna podawana bywa znacznie częściej. Wypróbuj nasze przepisy, a jeśli się w niej rozsmakujesz – nie musisz czekać do grudnia, by przyrządzić ją ponownie. To doskonały pomysł na pierwsze danie o każdej porze roku!
Jest wiele wersji przepisu na zupę rybną. Można ją podawać w formie czystego bulionu przygotowanego na bazie ryby i warzyw, ale często także zabiela się ją i zagęszcza. Różnice istnieją także w wyborze ryby, na bazie której powstaje zupa. Jeśli mamy na myśli wigilijne danie, najczęściej gotuje się zupę na tej samej rybie, która serwowana jest na kolację. W wielu polskich domach jest to karp, i faktycznie – zupa rybna z karpia jest bardzo dobra. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją z innych gatunków, na przykład szczupaka, suma, karasia, a nawet łososia. Smak zupy będzie się nieco różnił w zależności od tego, jakiego gatunku użyjemy.
Gęstość zupy rybnej może być regulowana na wiele sposobów. Gotowy wywar można zagęścić zasmażką lub śmietaną. Wiele zależy też od tego, jakiej ryby użyjemy. Jeśli będziemy gotować zupę rybną na całej rybie lub fragmentach, ale z pozostawionymi ośćmi, wywar będzie bardziej gęsty. Jeśli natomiast użyjemy filetów, zupa będzie rzadsza, a jej smak łagodniejszy.
Zupę rybną serwować można z dodatkiem grzanek, ziemniaków, kluseczek czy pierożków. Popularnym rozwiązaniem jest też podawanie jej z pulpetami rybnymi, które powstają ze zmielonego mięsa ryby, na bazie której powstała zupa.
Warto wypróbować przepisy na z różnych regionów zarówno Polski, jak i świata. Na naszych stronach znajdziesz między innymi przepis na zupę rybną z Kaszub oraz Mazowsza, a także aromatyczną francuską zupę rybną lub orientalną tajską zupę z krewetkami.