Zupa szczawiowa to wspaniałe i sycące danie, najpopularniejsze wiosną, kiedy jest sezon na świeży szczaw. Na szczęście dzięki przecierom z tego warzywa możemy cieszyć się smakiem szczawiu o każdej porze roku. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne zupy szczawiowe.
Zobacz, jak w prosty sposób przygotować klasyczną zupę szczawiową. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę. Włóż warzywa do osolonego wrzątku z dodatkiem bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości. Świeży szczaw — liście wraz z łodygami, drobno posiekaj, dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje. Możesz także użyć przecieru ze szczawiu. Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy. Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu.
Zupa szczawiowa w klasycznym wydaniu najlepiej smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem. Prosty, szybki i pyszny przepis, z którym poradzi sobie nawet kuchenny nowicjusz.
Jajko na twardo to nie jedyny dodatek do zupy szczawiowej. Do smaku szczawiu idealnie pasują także ziemniaki — dodaj je do podstawowej zupy lub przygotuj nieco wzbogaconą wersję zupy szczawiowej gotowanej na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami. To fantastyczna propozycja na pyszne, sycące danie na chłodny, zimowy dzień.
Jeśli chcesz przygotować ją na bardziej wykwintny obiad, wypróbuj nasz przepis na zupę szczawiową z dodatkiem plasterków łososia i koperkiem.
Natomiast bardziej nowoczesną wersję zupy szczawiowej przygotujesz, dodając mleko kokosowe, które przełamuje charakterystyczny kwaskowy smak szczawiu i nadaje zupie aksamitną konsystencję. Palce lizać!