Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, był już znany i powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie pod nazwą „cyma”. W obecnych czasach jest rozpowszechniony niemal na całym świecie, a jedne z największych europejskich upraw znajdują się w naszym kraju. Jadalną częścią brokułu jest jego kwiatostan (zwany różą), w którym zebrane są setki maleńkich pączków.
Warzywo to ma szerokie zastosowanie w kuchni. Po krótkim gotowaniu lub smażeniu dodawany jest do sałatek, zup, zapiekanek oraz dań mięsnych i wegetariańskich. Surowe róże po pokrojeniu w cienkie plasterki i posypaniu solą stają się miękkie, przez co wraz z dodatkiem innych warzyw mogą być składnikiem chrupiącej surówki.
Brokuł jest częstym składnikiem zup wielowarzywnych, dodając potrawie nie tylko smaku, ale także pięknego zielonego koloru. Świetnie sprawdzi się m.in. w zupie jarzynowej na młodej włoszczyźnie, w której oprócz różyczek brokułu znajdują się także delikatne marchewki, miękkie ziemniaczki, pietruszka, młode zielone szparagi i zielony groszek, a wszystko to oprószone garścią aromatycznego koperku i delikatnie zagęszczone łyżką śmietany. W podobny sposób przyrządzana jest pyszna zupa brokułowa z makaronem, ugotowana na skrzydełkach i z dodatkiem aromatycznego selera naciowego, młodej marchwi oraz korzenia pietruszki.
Kremy brokułowe wyróżniają się wyjątkową, intensywnie zieloną barwą, która wszystkich zachęca do jej spróbowania. Dla małego niejadka oryginalna zupa ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami, będzie najsmaczniejszą potrawą w całej galaktyce. Zmiksowane brokuły, marchewka, por, seler i pietruszka przyprawione są odrobiną mielonej gałki muszkatołowej, która dodaje potrawie egzotycznego posmaku.
A z czym podajemy krem brokułowy? Kilka ładnych różyczek można poddusić na patelni z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i papryczki chili, a potem udekorować nimi zupę wraz z dodatkiem suszonych pomidorów i prażonych migdałów. Idealnym dodatkiem do gęstego kremu są również grzanki, pokruszony ser gorgonzola, grillowane plastry zielonej papryki, a nawet sycące jajko w koszulce. Jeśli pragniemy przygotować krem w wersji mięsnej, dodajmy do niego kawałki pieczonego łososia, odrobinę parmezanu i świeże, chrupiące grzanki posmarowane masłem czosnkowym.