Gdy masz ochotę na lekkie danie w orientalnym stylu, sięgnij po przepisy na delikatne azjatyckie buliony. Z łatwością przygotujesz przepyszny domowy ramen – rodzaj subtelnego, lecz bardzo aromatycznego rosołu powstałego na mięsie i warzywach. Sekret smaku tej tradycyjnej w kuchni chińskiej i japońskiej zupy tkwi w długo gotowanym wywarze. Ramen jest tak szczególnym rodzajem bulionu, ponieważ zawiera w sobie wyjątkowe przyprawy, m.in. mbir, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, a nieraz również gwiazdkę anyżu, szczyptę cynamonu czy liście laurowe. Gotowa zupa zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, lecz także mnogością kolorowych dodatków, zalanych złocistym rosołem.
Masz ochotę na egzotyczne danie z owocami morza? W takim razie wietnamska zupa krewetkowa jest idealnym przepisem na dzisiejszy obiad. Szczypta chili, kawałek imbiru, makaron ryżowy, grzyby shitake, mnóstwo warzyw i duże krewetki tworzą wyjątkową zupę – lekką, aromatyczną i cudownie rozgrzewającą.
Zupa curry z kurczakiem to potrawa, którą doskonale zna każdy miłośnik orientalnych przygód kulinarnych. Jej podstawą jest przyprawa lub pasta curry nadająca potrawie nie tylko charakterystyczny dla kuchni indyjskiej smak, lecz także ciemnozłoty kolor, złagodzony pysznym mlekiem kokosowym. Jeszcze ciekawszy smak ma tajska zupa rybna curry gotowana na filecie z dorsza, wywarze warzywnym i sosie rybnym. Podana z makaronem ryżowym, gotowanymi krewetkami oraz dużą ilością posiekanej zielonej cebulki nie tylko smakuje doskonale, lecz także znakomicie syci i rozgrzewa.
Jeśli przepadasz za dalekowschodnią kuchnią, to zupa tajska z łososiem urzeknie cię swoim niesamowitym smakiem. Łagodny bulion pełen świeżych warzyw, kawałków łososia i drobno pokrojonego szczypiorku nabiera oryginalnego smaku po dodaniu soku z limonki. Tę wyjątkową zupę podawaj w bulionówkach, ozdabiając listkiem kolendry lub odrobiną drobniutko posiekanej papryczki chili.
Lubisz wyraziste, intensywne doznania smakowe? Zupa chińska ostro-słodka to mieszanka najlepszych, typowo orientalnych składników. Podudzia z kurczaka, grzybki Mun, kiełki fasoli, sos sojowy, imbir, odrobina curry i chili – to dzięki tym składnikom potrawa ma tak niesamowicie bogaty smak i bardzo przyjemny aromat, który zachęci każdego do spróbowania tej orientalnej pyszności.