Czy wiesz, że nasz kraj jest czołowym producentem pieczarek w Europie i największym eksporterem tych grzybów na świecie? I nic w tym dziwnego, albowiem z pieczarek można przygotować mnóstwo fantastycznych potraw. Malutkie grzybki, zapiekane na maśle, z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki, są świetnym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs. Marynowane w occie, cebuli oraz przyprawach, mogą przeleżeć w spiżarni nawet kilka lat i w każdej chwili być wykorzystane do sałatek albo koreczków. Z podsmażonych i podduszonych pieczarek z cebulką, śmietanką i przyprawami w kilka chwil przygotujemy aromatyczny sos do pieczeni, schabów albo roladek.
Z pieczarek można przyrządzić przepyszną zupę, przy czym przepisów na to danie jest mnóstwo – od gęstych kremów, poprzez jarzynowo-grzybowe zupy zabielane śmietaną, po sycące i z dodatkiem pulpecików. Pokrojone w plastry pieczarki są także składnikiem innego rodzaju zup, zwłaszcza gulaszowych, sezonowych i forszmaków. Jak widać, pieczarki mają wiele zastosowań w kuchni, dlatego tak często sięgamy po nie w sklepach czy na bazarkach.
Zastanawiasz się, jakie dodatki najlepiej pasują do kremu z pieczarek? Tę gęstą zupę najczęściej serwuje się z podsmażonymi na maśle plastrami grzybów. Kilka sztuk wystarczy ułożyć na powierzchni zupy i posypać drobno skrojoną natką pietruszki. Jeśli chcesz, aby twoje danie było bardziej syte, przygotuj chrupiące grzanki z kromek pszennego pieczywa i masła czosnkowego lub ziołowego. Ciepłe, chrupiące i pachnące czosnkiem chlebki idealnie pasują do aromatycznej i gęstej zupy pieczarkowej. Jeśli krem wyszedł pyszny ale dość rzadki, to świetna okazja, by zaserwować go z dodatkiem pulpecików mięsnych lub drobnego makaronu i chipsów z boczku. Wielbiciele wyrazistych smaków na pewno zachwycą się kremem pieczarkowym z dodatkiem gorgonzoli, gdzie wyrazisty ser rozpływa się w gorącej zupie, nadając jej niepowtarzalnego aromatu i ostrości.