Jeszcze kilka lat temu domowe obiady składały się zazwyczaj z dwóch dań, z których pierwszym była zawsze zupa. Mówi się nawet, że przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na zupy polskie to nasza narodowa spuścizna kulinarna w dobie mieszania się kultur i obyczajów.
Największą zaletą polskich zup jest to, że wykorzystują produkty, które są hodowane i produkowane w naszym kraju. Są one łatwo dostępne i niedrogie, więc przygotowanie zupy nie wymaga dużego wysiłku. Składają się na nie warzywa sezonowe oraz przyprawy, które są w każdym gospodarstwie domowym. Dowolnie wybrana zupa na obiad ma wiele odmian, w zależności od regionu, w którym powstaje danie, ale łączą je zawsze dwie rzeczy: pyszny smak i pożywność. Gorąco polecamy stosowanie nieco zapomnianych przepisów na zupy — na przykład zupę cebulową czy barszcz ukraiński. Na szczęście tradycja nie zabrania modyfikowania receptur i uzupełniania ich naszymi ulubionymi dodatkami.
Jedne z najpopularniejszych pomysłów na dobre zupy domowe to oczywiście rosół i pomidorowa. W dzisiejszych czasach tworzone są dwie wersje tych dań - mięsna i wegetariańska. Jesień to idealna pora roku, aby rozgrzać się gorącą zupą w deszczowy dzień. Idealnym pomysłem jest zupa jarzynowa. Wystarczy obrać i pokroić warzywa, zalać je bulionem i gotując, czekać, aż będą półmiękkie. Następnie musimy dodać cukinię, szparagi, szpinak i makaron, a pod koniec doprawić ziołami, solą i pieprzem. To danie to prawdziwa bomba witaminowa. Taka zupa z makaronem jest wybawieniem w sezonie grypowym. Kolejną jesienną potrawą na rozgrzanie jest zupa grzybowa, którą możemy przygotować ze świeżych leśnych grzybów, słodkiej śmietanki i kaszy pęczak. Z kolei latem wskazane jest, aby jeść potrawy, które nas schłodzą. Sztandarową, wakacyjną zupą jest chłodnik z botwinki. Składniki, jakie potrzebujemy na jego przygotowanie to jogurt, rzodkiewka, ogórek, cebula, twaróg, no i oczywiście botwinka. Zupa po całej nocy w lodówce będzie ulubionym pomysłem na letni obiad dla całej rodziny. Na stronie Winiary znajdziesz przepisy na wszystkie te dania i wiele, wiele innych.
Jak widać, pomysły na zupy są nieskończone i gdybyśmy chcieli codziennie jeść inną, to wypróbowanie wszystkich zajęłoby nam bardzo dużo czasu. Polska to kraj bogaty kulinarnie, a ilość naszych zup tylko to potwierdza. Rosół, pomidorowa, barszcz, żurek- to tylko kilka dań, które jako pierwsze przychodzą do głowy. Wielbiciele różnych smaków znajdą coś dla siebie, ponieważ różnorodność zup jest niezmierzona. A więc łyżki w dłoń i smacznego!