Zupy warzywne to idealny sposób na połączenie różnych smaków i aromatów warzyw. Nadają się doskonale do wykorzystania sezonowych produktów, warto więc sięgać po wiosenne czy jesienne zupy warzywne, których kompozycje będą się zasadniczo różnić między sobą. Choć zupy warzywne mogą być lekkie lub cięższe, w zależności od wykorzystanych składników, to zwykle są gęste właśnie od warzyw, które w nich pływają. Sprawdź nasze przepisy na zupy warzywne i wypróbuj je w swojej kuchni – ich przygotowanie jest bardzo proste, a większość gotowania odbywa się samoistnie, bez konieczności twojego udziału. Wystarczy tylko wybrać dobry przepis na zupę warzywną, wrzucić wybrane składniki do garnka na określoną ilość czasu i… można zająć się innymi sprawami, nim zupa warzywna będzie gotowa.
Wiosenne i letnie zupy warzywne warto przyrządzać na bazie wywarów bezmięsnych, pilnując, by dodane do niej warzywa nie rozgotowały się za bardzo i zachowały nieco swojej chrupkości. Takie zupy warzywne warto zabielać, dodając do nich jogurt naturalny, i serwować z odrobiną posiekanego koperku.
Inaczej komponować będziemy jesienne i zimowe zupy warzywne. Tutaj pojawią się inne warzywa sezonowe, na przykład dynia, ale przede wszystkim zupy warzywne w chłodnym okresie roku będą cięższe, przygotowywane na mięsnych wywarach, a nawet zawierające mięso, na przykład pod postacią klopsików, boczku czy kiełbasy. Do jesiennych i zimowych zup warzywnych często dodaje się także kaszę, ryż czy makaron, by stały się bardziej sycące.
Zupy kremy są coraz popularniejszym sposobem przyrządzania zup. Najczęściej przygotowuje się je na bazie konkretnego warzywa: brokułów, szparagów, dyni, cukinii i tak dalej. Nie jest to jednak regułą i możemy z powodzeniem przygotować kremowe zupy warzywne z mieszanki warzyw. Wystarczy w bulionie (warzywnym lub mięsnym) ugotować do miękkości wybraną kompozycję warzyw, po czym zblendować wszystko na gładki krem.