Zupa z młodych liści buraka ćwikłowego często gościła na polskich stołach. Była pierwszym zwiastunem wiosny, jednak na obiad można podać nie tylko zupę z botwiny. Jeżeli zostało nam trochę liści, można je wykorzystać jako dodatek do sałatek. Taka przystawka sprawdzi się przed daniem właściwym, czyli pyszną i charakterystyczną w smaku botwinką.
Jeśli chcemy ugotować smaczną zupę z botwiny, należy dobrze dobrać składniki. To one nadadzą odpowiedni aromat i smak. Zupa z botwiny musi być przygotowana ze świeżych i młodych liści. Najlepiej kupić botwinkę u lokalnego sprzedawcy. Sprawdzony produkt pomoże w ugotowaniu smacznej i oryginalnej zupy. Nie musi być zatem klasycznie. Smak botwiny można przełamywać ciekawymi przyprawami czy warzywami. Do wyboru są przepisy na kultowe zupy i chłodniki z botwinką w sam raz na lato. Znajdziesz również przepisy na botwinkę z truskawkami i wieloma innymi pysznymi dodatkami.