Buraki to warzywa często wybierane w polskiej kuchni. Najczęściej wykorzystuje się je przy sałatkach i surówkach lub serwuje starte, jako dodatek do obiadu. Ale można też na bazie buraków ugotować zupę i z pewnością warto rozważyć taki sposób ich wykorzystania. Zupy z buraczkami to smakowite, pięknie prezentujące się dania. Można je przygotować na wiele różnych sposobów.
Do najpopularniejszych zup, przy których używa się buraków, należy z pewnością barszcz. Szczegóły przepisu na barszcz zależeć mogą od konkretnej receptury i rejonu, z którego pochodzi. Trochę inaczej przygotowuje się kujawski barszcz czerwony, inaczej barszcz ukraiński, wiele jest też przepisów na barszcz świąteczny, postny, przyrządzany na wigilię Bożego Narodzenia.
Wśród bardziej nowoczesnych przepisów na burakowe zupy warto natomiast zwrócić uwagę na różnego rodzaju zupy kremy z tego warzywa. Ugotowane i zblendowane buraki tworzą gładki krem, który można dodatkowo zagęścić np. dodając do wywaru ziemniaka, dolewając śmietany albo rozpuszczając serek mascarpone. W zależności od wyboru sposobu zagęszczenia otrzymamy też różny efekt smakowy (oraz wizualny). Warto poeksperymentować, bo kremy z buraków smakują wybornie!
Warto też pamiętać o chłodniku, czyli zupie z buraczkami podawanej na zimno. To świetne rozwiązanie na upalne letnie dni, kiedy nie mamy ochoty na ciepłe, rozgrzewające zupy. Chłodnik z buraczków nie tylko cię nasyci, ale też przyjemnie ochłodzi.