Kasza to jeden z popularnych dodatków do zup. Może nie jest wybierana tak często, jak makaron czy ryż, z pewnością jednak zupy z kaszą mają swoich amatorów. Możemy wyróżnić zupy z kaszą dodawaną opcjonalnie, jak i takie, w których jest ona istotnym składnikiem przepisu. Do kategorii zup z kaszą dodawaną opcjonalnie należą na przykład barszcz, a do zup, w których kasza jest istotna – krupnik.
Do zup dodaje się różne kasze, które rozmaicie na nie wpływają. Kasza manna, zwana też grysikiem, mocno pęcznieje, dzięki czemu zagęszcza zupę. Jest jednak bardzo drobna, więc idealnie nadaje się do zup z kaszą dla małych dzieci, choć dorośli oczywiście również mogą po nią sięgać. Do zupy z kaszą można dodać także kaszę jęczmienną. Należy jednak ugotować ją osobno i dodać do zupy przed podaniem. W niektórych regionach Polski chętnie sięga się po kaszę pęczak. Ta – mimo że musi być gotowana nieco dłużej od zwykłej kaszy – sprawia, że powstałe z niej krupniki są naprawdę sycące. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi przepisami na zupy z kaszą, w których wykorzystano różne rodzaje tego składnika.
Doskonale wypadają warzywne zupy z kaszą – na przykład zupa ogórkowa z kaszą jaglaną albo zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną. Ciekawą odmianą może być też dodanie kaszy do barszczu – na przykład w formie barszczu z kaszą bulgur i jabłkiem. Bardziej wyrafinowana wydaje się natomiast borowikowa z kaszą gryczaną i grzybami. Wypróbuj te i inne przepisy na zupy z kaszą i rozsmakuj się w nich. Może nasze propozycje zainspirują cię do eksperymentów i dodania kaszy do innej zupy, którą zwykle podawałeś z ryżem lub makaronem?