Zupy z makaronem są jednymi z najbardziej popularnych dań na naszych stolach. Podczas niedzielnych obiadów często króluje rosół z makaronowymi nitkami. W tygodniowym menu chętniej wybieramy np. pomidorową z makaronem w kształcie muszelek. Makarony, nazywane też kluskami lub pastą, przybierają wiele form i kształtów. Dzięki takiej różnorodności możemy urozmaicić nimi nasze zupy i dania główne. W końcu zupy z makaronem lubimy nie tylko ze względu na smak, ale też wygląd.
Podając zupę, mamy dość duży wybór dodatków, między innymi grzanki, grysik, ryż, groszek ptysiowy, prażone płatki migdałów, kleks śmietany, pestki dyni. Zupy z makaronem są więc tylko jedną z wielu opcji. Do których zup makaron będzie pasował najbardziej? W pierwszej kolejności do zup rzadkich i klarownych. Makaron świetnie sprawdza się w rosole, zupie pomidorowej czy grzybowej. Mniej pasuje makaron do zup kremów, ponieważ ich gęsta konsystencja sprawia, że makaron nie pływa w nich swobodnie. Wyjątkiem są te zupy, które mają jednolitą kremową konsystencję, ale są dość rzadkie – w taki sposób serwuje się niekiedy zupę pomidorową. Jednak jeśli zupa została zagęszczona dodatkiem ziemniaków czy serków śmietankowych, grzanki lub groszek ptysiowy będą lepszym wyborem.
W zasadzie możemy podawać zupy z makaronem dowolnego rodzaju, ale niektóre sprawdzą się lepiej. Szczególnie popularny w zupach jest makaron o kształcie nitek lub wstążek. Długie nitki/wstążki makaronu ładnie wyglądają w talerzu czy misce zupy. Do zupy z makaronem możemy wykorzystać także makarony drobne, takie jak kolanka czy makaron ryżowy. Rzadko natomiast stosuje się makarony większe, jak penne, które dużo lepiej sprawdzają się w zapiekankach makaronowych.