Mimo że zupy kojarzą się nam zwykle z bukietem warzyw, wcale nie muszą być mieszanką składającą się wyłącznie z dietetycznych witamin. Polecamy przepisy na zupy z mięsem polecane prawdziwym mięsożercom. Pożywne i proste w przygotowaniu zupy z zawartością mięsa są świetnym rozwiązaniem również dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowywanie dwudaniowych posiłków. Połączenie kurczaka i dyni lub mięsa mielonego z porem to przepisy, które musisz wypróbować.
Mięso w zupach może pojawiać się pod wieloma postaciami. Czasem jest to na przykład kiełbasa, którą dodaje się do żurku czy kawałki boczku w zupie ogórkowej, fasolowej, grochowej. Innym przykładem są flaczki, które można przyrządzać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami.
Jednak oprócz wędlin i podrobów zupy z mięsem mogą być serwowane także z pulpetami z mięsa mielonego. To popularne rozwiązanie, które pojawia się przy różnego rodzaju zupach. Odmianą takich zup z mięsem są zupy rybne, w których pulpety przygotowane są ze zmielonego mięsa ryby, na której wcześniej powstał wywar. Jeśli jednak nie przepadacie za pulpetami lub nie chcecie samodzielnie mielić mięsa, nic nie stoi na przeszkodzie, by do zupy rybnej dodać mięso ryby bez mielenia i formowania w pulpety.
Kolejnym pomysłem są zupy z mięsem pochodzące z kuchni Dalekiego Wschodu. Mięso dodaje się zarówno do japońskiego ramen, czyli długo gotowanego bulionu serwowanego nie tylko z mięsem, ale też wieloma innymi dodatkami (jak kiełki, wodorosty, jajko), jak i do wielu tajskich zup z mleczkiem kokosowym, a także do chińskich zup – choć tu mięso najczęściej ma postać farszu do pierożków pływających w zupie.