Pora można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu możemy odkrywać wciąż nowe smaki. Zupy z dodatkiem duszonego pora dobrze komponują się z mięsem mielonym i serem, np. topionym. Szybsze w przygotowaniu są natomiast chłodniki i kremy z tego warzywa. Te idealnie sprawdzą się podczas letnich upałów. Jeśli zaś wolimy klasyczne rozwiązania w kuchni, pora możemy użyć jako składnik bukietu włoszczyzny, który jest tradycyjną bazą rosołu czy zup jarzynowych.
Por należy do warzyw, które podkreślają smak tradycyjnych zup. Może on odgrywać w zupie główną rolę lub stanowić wyrazisty dodatek, który wzbogaci smak potrawy. Warzywo warto dodać do klasycznych zup, takich jak ogórkowa czy kalafiorowa. Równie doskonale komponuje się z grzybami, dodając smaku zupie pieczarkowej, klasycznej grzybowej czy stanowiąc wyrazisty akcent w zupie krem z borowików. A może efektowna zupa z zielonych warzyw? Por, fasolka szparagowa, groszek i brokuły to połączenie idealne na letnie dni. Dania z porem są charakterystyczne w smaku i dają szerokie pole do kulinarnych popisów. Dodatek oscypka, grzanek czosnkowych, pulpecików czy boczku będzie strzałem w dziesiątkę! Nawet osoby, które nigdy nie przepadały za porem, mogą przekonać się do tego warzywa dzięki wielu kreatywnym przepisom.