Ziemniaki pojawiają się na naszych stołach bardzo często i pod różnymi formami: puree, frytek, placków, klusek, zapiekanek itp. Są też popularnym dodatkiem do zup. Z ziemniakami możemy serwować zupy na różne sposoby, mogą też stanowić zagęszczacz do zup kremów. Są nieocenionym ratunkiem, kiedy zdarzy nam się przesolić zupę, bo absorbujący sól ziemniak może uratować potrawę.
Tradycyjne zupy z ziemniakami to przede wszystkim te, które z założenia są nieco kwaśne lub przygotowywane na wędzonce. Ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki znajdziemy zatem w barszczu, żurku, ogórkowej, grochówce, zupie fasolowej, szczawiowej i im podobnych. Oczywiście inne zupy, głównie jarzynowe lub z dodatkiem kiełbasy, także mogą zawierać ziemniaki. Więcej przepisów na zupy z ziemniakami znajdziecie w naszym katalogu.
Można też serwować zupy z ziemniakami – to znaczy nie wkrawać ich do środka, ale podawać tłuczone ziemniaki obok talerza zupy. W ten sposób w niektórych regionach Polski serwuje się na przykład barszcz biały. Dzięki temu zupa staje się jednodaniowym obiadem, jest przy tym bardziej sycąca.
Zupełnie inną kategorią zup z ziemniakami są zupy kremy. Ziemniaki nie stanowią w nich istotnego dodatku smakowego, pełnią jednak funkcję zagęszczacza. Jeśli chcemy, by nasza zupa krem była bardziej kremowa i gęsta, do gotujących się warzyw dodajmy ziemniaki, a kiedy wszystkie składniki zmiękną – zblendujmy je. W ten sposób możemy zagęścić każdą kremową zupę – z dyni, cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, ogórków, szparagów i tak dalej. Kremowe zupy z ziemniakami w składzie nie będą tak tłuste, jak po zastosowaniu do ich zagęszczenia śmietany.