Jeżeli lubisz wykwintne potrawy, takie jak pieczeń z dzika lub z indyka, pewnie nie wyobrażasz sobie podania pysznego marynowanego mięsa bez sosu żurawinowego? Żurawina to klasyczny dodatek do pieczonego mięsa z indyka i dzika, jednak może być wykorzystywana na wiele sposobów.
U nas znajdziesz rozmaite przepisy na potrawy z żurawiną: desery żurawinowe (ciasta, muffinki, naleśniki z żurawiną), surówki do obiadu, roladki z kurczakiem, zapiekanki z kaszy jaglanej, chleb żurawinowy, gulasze, pasztety, placki z żurawiną i pyszne bułeczki drożdżowe. Do wykonania niektórych przepisów możesz też użyć suszonej żurawiny – również smacznej i wartościowej dla organizmu!
320 kcal/100 g
Żurawinę zawierają leki stosowane w leczeniu schorzeń pęcherza moczowego oraz nerek, poza tym żurawina przoduje wśród owoców we właściwościach prozdrowotnych – zawiera m.in. cenny błonnik (6 g na 100 g owoców), wapń (7 mg), fosfor (9 mg), potas (71 mg), witaminę C (14 mg), witaminy z grupy B. Ogranicza oddziaływanie drobnoustrojów na dziąsła i zęby, czyli zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i rozwijaniu się próchnicy.
Codzienne picie jednej szklanki soku żurawinowego zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, ale również pomaga w ich rozpuszczaniu – cytryniany ograniczają powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych.