Potrawy z grilla muszą być różnorodne, aby przez cały sezon wiosenny i letni nie znudziło ci się twoje menu z daniami na grilla! Przygotowaliśmy rozmaite przepisy na grillowane potrawy: znajdziesz tutaj soczyste mięsa podawane z warzywnymi sałatkami, pomysły na grill wegetariański i mięsny, wymagające pracy lasagne z mięsem mielonym i bakłażanem, ale także proste tosty z warzywami grillowanymi. Z naszymi przepisami na potrawy z grilla wymyślisz wiele niebanalnych menu na garden party z przyjaciółmi, które będzie tak smaczne, że powinno się stać tradycją!
Mięsa to często punkt wyjściowy, jeśli chodzi o potrawy z grilla. Większości z nas grill kojarzy się właśnie z mięsną ucztą. W pierwszej kolejności przywodzi na myśl kiełbasę i karkówkę z grilla, ale to oczywiście nie wyczerpuje mięsnych możliwości ogrodowej uczty. Na grillu z łatwością przyrządzimy także drób – na przykład pierś z kurczaka, ale i inne jego części. Warto też spróbować żeberek z grilla oraz grillowanego boczku. Szukając przepisów na mięso z grilla, zwróćmy szczególną uwagę na marynaty. Zamarynowane mięso zawsze smakuje lepiej!
Ale nie tylko mięso można grillować. Świetnie sprawdzają się także warzywa z grilla. Na ruszt można wrzucać albo konkretne warzywa – np. cukinię, bakłażana, paprykę, cebulę – albo mieszanki warzyw. Podobnie jak w przypadku mięsa, warzywa na grilla mogą być wcześniej marynowane, co doda im więcej smaku. Drobniejsze warzywa warto grillować na specjalnych tackach.
Oprócz pieczenia na grillu, warzywa w tym kontekście pojawiają się też oczywiście w roli sałatek, jakie towarzyszom ogródkowym ucztom. Sałatki na grilla to w zasadzie cała osobna kategoria przepisów. Z pewnością warto je poznać, bo choć nie będą gwoździem programu, to mogą stanowić świetną drugą linię.