Kuchnia włoska słynie z prostoty i doskonałego smaku. Jest znana na całym świecie i naprawdę trudno byłoby wskazać osobę, która nie lubiłaby przynajmniej jednego włoskiego specjału. Kuchnia w stylu włoskim charakteryzuje się zastosowaniem dużej ilości warzyw i przypraw, dostępnych regionalnie w danej porze roku. We włoskiej kuchni nie ma miejsca na ustępstwa, jeśli chodzi o jakość składników czy tradycyjny sposób przygotowania potraw. Właśnie dlatego, kiedy w grę wchodzi kuchnia włoska przepisy powinny być jak najbardziej wierne oryginałom.
Kuchnia włoska i jej różnorodność
Choć każdy zna włoską pizzę, spaghetti po bolońsku, lasagne czy carbonarę, nie wszyscy wiedzą, jak różnorodna jest prawdziwa włoska kuchnia. Tymczasem każdy region Włoch słynie z innych, odtwarzanych na całym świecie potraw. Na północy kraju częściej spożywa się polentę i ryż, na przykład w formie risotto. Z kolei na południu popularniejsze są pasty, na przykład z aromatycznym, wyrazistym pesto. Uwielbiana przez wielu oryginalna pizza narodziła się w Neapolu, a spaghetti z pomidorowym sosem i mięsem w Bolonii. Podróż po Włoszech to zatem podróż po smakach, które kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Gotując w domu włoskie potrawy, można przenieść się do prawdziwej włoskiej restauracji!
Kuchnia w stylu włoskim w diecie śródziemnomorskiej
Dania kuchni włoskiej bazują w głównej mierze na składnikach lokalnych, typowych dla klimatu śródziemnomorskiego, stąd również dieta pełna ryb i owoców morza nazywana bywa dietą śródziemnomorską. We włoskich potrawach znajdujemy między innymi aromatyczne, dojrzewające w słońcu pomidory, oliwki, wyraziste sery - jak chociażby parmezan czy mozzarella - oraz zioła, takie jak oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek czy estragon. Kuchnia włoska jest idealna dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, a także dla tych, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi. Choć jest w niej miejsce dla czerwonego mięsa, to jednak zdecydowaną przewagę mają produkty będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, bogate w witaminy i minerały.
Dlaczego dania kuchni włoskiej są lubiane przez Polaków?
Polacy kochają włoską kuchnię za jej prostotę i wyrazistość. Posiłki we włoskim stylu są szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo sycące, a lista składników w przepisach na włoskie dania nigdy nie obciąża zanadto domowego budżetu. Włoskie potrawy łączą walory aromatyczne z właściwościami prozdrowotnymi, dlatego można bez obaw serwować je również najmłodszym. Jeśli więc kochamy makarony i inne dania mączne, kuchnia włoska jest stworzona właśnie dla nas!