Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon na szparagi uważamy za rozpoczęty! Biegnijcie zatem do warzywniaka i kupujcie świeże, chrupiące, białe i zielone. Aksamitną zupę krem ze szparagów przygotujecie w niespełna pół godziny. Za sprawą koloru zainteresuje także najmłodszych domowników. Podana z grzanką idealnie sprawdzi się też jako pierwsze danie na niezobowiązującym przyjęciu czy kolacji ze znajomymi.
Mmmm, gorgonzola! My uwielbiamy dodatek kremowego i wyrazistego sera w zupie, a Ty? Jeśli tak to sprawdź nasze przepisy na zupy serowe oraz zupy z dodatkiem sera:
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
Zupa z pora z grillowanymi oscypkami
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym
Krem z dyni z niebieskim serem i granatem
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Zobacz też
Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Szparagi umyć, obrać – odłamać twarde końce. Łodygi pokroić na 2-3 cm kawałki, główki odłożyć.
Czosnek i cebulę obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Pora pokroić w półksiężyce.
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, czosnek, pora i pokrojone łodygi szparagów.
Całość zalać bulionem – gotować aż szparagi zmiękną.
Pod koniec gotowania dorzucić główki szparagów. Całość zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietankę, sok z cytryny, dodać ser gorgonzola.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.