Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obieramy, wraz z porem siekamy i szklimy na rozgrzanej na dnie garnka oliwie truflowej.
W międzyczasie obieramy selera, pietruszki i 2 gruszki. Obrane kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zeszklonych warzyw. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ser pleśniowy.
Całość zagotowujemy i obficie doprawiamy pieprzem i solą.
Pozostałe 2 gruszki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż będą miękkie – nie rozpadające się, lecz chrupkie (ok. 10 minut).
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Gotową zupę krem z selera podajemy z upieczoną gruszką, posypaną uprażonymi orzechami włoskimi, udekorowaną kilkoma kroplami oliwy. Ja do dekoracji wykorzystałam także marynowane, złociste mini cebulki.