Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki, seler, cebulę, obrane jabłko kroimy w drobną kostkę.
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i jabłko, podsmażamy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.
Podlewamy warzywa i jabłko wywarem, gotujemy do miękkości, około 10 minut, blendujemy.
Doprawiamy zupę z selera solą morską i białym pieprzem.
Orzechy grubo siekamy, prażymy na suchej patelni do zrumienienia, przesypujemy do miseczki. Kiedy ostygną, delikatnie przesuwamy je w dłoniach, żeby pozbawić orzechy łuski (z prażonych łatwo odchodzi).
Zupę krem z selera podajemy posypaną tartym serem i orzechami.