Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić przygotowaną cebulę z czosnkiem.
Papryki obrać – usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Wraz z gałązką rozmarynu dodać do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Dodać kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć. Można odłożyć odrobinę do dekoracji zupy.
Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do podsmażonych warzyw.
Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Dodać oregano i zmiksować na gładką zupę krem. W trakcie miksowania dodać śmietankę.
Na zakończenie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z pestkami dynii oraz podsmażonymi z cebulą i czosnkiem kawałeczkami papryki.