Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z serków topionych to jedna z ulubionych pozycji w menu dzieci i dorosłych. Jest delikatna, aksamitnie kremowa i aromatyczna, zawsze delikatnie słodka. Podstawowy przepis na zupę serową bazuje na świeżym bulionie warzywnym z dodatkiem śmietanki, czosnku i cebuli. Potrawa może zyskać bardziej ziołowy lub pikantny smak, w zależności od naszych upodobań. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby do tego podstawowego przepisu dodać wybrane mięso lub warzywa. Łagodny smak zupy z serków topionych sprawia, że stanowi ona świetne tło dla tych bardziej orientalnych, ale też meksykańskich czy francuskich potraw.
Zupa z serkiem topionym - z czym podawać?
Najprostsza zupa serowa z serków topionych może zostać przygotowana na bazie serka śmietankowego, serowego (edamski, ementaler) lub ziołowego. W takiej bazowej wersji doskonale smakuje dzieciom, ale by stała się bardziej pożywna, warto dodać do niej drobny makaron, groszek ptysiowy lub chociażby grzanki. Dla przełamania jednolitego koloru potrawy, dobrze jest posypać ją świeżymi, posiekanymi ziołami, na przykład pietruszką lub szczypiorkiem. Tak skomponowana zupa z serka topionego zyska przyjemną chrupkość, ale też świeżość i apetyczny wygląd.
Zupa serowa z serków topionych - jakie warzywa do niej pasują?
Po opanowaniu podstawowego przepisu na zupę z serków topionych, warto nieco z nią poeksperymentować. Do serowej zupy pasują przede wszystkim takie warzywa jak brokuł, marchew, por czy seler naciowy. Dodając te składniki do uwielbianej przez dzieci kremowej zupy, rodzic ma szansę przemycić do jego diety nieco więcej warzyw. Korzystnie będzie też doprawić zupę serową według własnego gustu. Dodatkowe zioła wzmocnią jej aromat, a ostra papryczka nada daniu pikantny posmak.
Zupa serowa z serków topionych z mięsem
Zupa z serków topionych może bazować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Nie ma również przeszkód, aby do gotowej już, aksamitnej serowej zupy dodać mięso drobiowe lub wieprzowe. Doskonale smakuje między innymi zupa z serka topionego z podduszonym mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Drób pojawia się choćby w przepisach na serową zupę meksykańską czy orientalną zupę tajską. Można również zaserwować serową zupę z maleńkimi pulpecikami z mięsa drobiowego, bądź wieprzowego - te należy uprzednio podsmażyć lub również poddusić. Najbogatsza w smak i w wartości odżywcze będzie zupa z serkiem topionym, w której pojawią się i warzywa, i dodatek mięsny. W takim zestawieniu potrawa może pełnić jednocześnie rolę dania głównego, gdyż będzie zarówno sycąca, jak i pożywna.
Zielone dodatki sprawdzą się nie tylko w zupie serowej – zobacz w jakich jeszcze zupach możesz wykorzystać pyszną pietruszkę i szczypiorek:
Krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami
Dowiedz się też więcej o ziołach w zupie:
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Zobacz też:
Zupa serowa z łososiem i pomidorami
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i całość podsmaż przez ok. 5 minut.
Składniki zalej gorącym bulionem, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie wymieszaj. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia serków.
Zestaw garnek z ognia i dodaj śmietankę. Zupę z serków topionych dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.
Zupę z serków topionych posyp grzankami, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.