Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ajiaco, czyli kolumbijska zupa zimnieczano-kukurydziana to coś dla fanów pożywnych i aromatycznych zup, które przygotujesz w kilka chwil. To jedno z dań, które nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni, dlatego świetnie sprawdzi się nawet, gdy nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś smacznego i rozgrzewającego.
Jest wiele wariacji na temat zupy ajiaco – wszystko zależy od tego, jakie składniki masz pod ręką i na co w danej chwili masz ochotę. W naszym przepisie najpierw podsmażamy czosnek i cebulkę, następnie zalewamy je wodą i bulionem warzywnym w słoiku od WINIARY i wkładamy filety z piersi kurczaka, żeby się ugotowały i przeszły smakiem wywaru. Po kilkunastu minutach wyjmujemy kurczaka i do garnka z bulionem wkładamy ziemniaki i kukurydzę, które gotujemy do miękkości. Ostatni etap to połączenie wszystkich składników, czyli wywaru z podsmażoną cebulą i czosnkiem, ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka i kaparów. Tuż przed samym podaniem możesz udekorować zupę ajiaco gęstą śmietaną oraz świeżymi ziołami.
Chcesz przekonać się, jak smakuje to danie? Sięgnij po nasz przepis. Smacznego!
Do garnka wlej łyżkę oleju, gdy się rozgrzeje wrzuć posiekany czosnek, cebulę i lekko podsmaż. Dodaj wodę, bulion warzywny WINIARY i posiekane zioła. Całość zagotuj. Dodaj kurczaka, a gdy będzie miękki, wyjmij go i pokrój w kostkę.
Do bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i kolby kukurydzy. Ugotuj je do miękkości.
Gdy warzywa będą ugotowane, ponownie wrzuć do garnka kurczaka, dołóż kapary i chwilę podgrzewaj. Tuż przed podaniem udekoruj zupę odrobiną śmietany.