Leopold
1.5 kubków mąka
0.65 szklanki cukier
250 ml mleko
a może lepiej było by posługiwać się jednakową (jedną) miarą np. szklanką a nie mieszać jakieś kubki z jakimiś szklankami i mililitrami.
Z tego powodu opinia NEGATYWNA
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Andruty to przede wszystkim prosta, ale niebanalna przekąska, którą przygotujesz zaledwie w pół godziny. Świetnie sprawdzi się wówczas, kiedy zechcesz wrzucić na ząb coś słodkiego lub wpadną do Ciebie goście bez zapowiedzi. Jednocześnie będzie znacznie lepszym wyborem żywieniowym niż gotowe słodycze z marketów, w których aż roi się od długich, chemicznych substancji. Aby je przygotować, potrzebujesz zaledwie pięciu składników — nie musisz wychodzić do sklepu, ponieważ prawdopodobnie masz je w swojej kuchennej szafce lub lodówce. Na andruty przepis wygląda następująco. Potrzebujesz mąki pszennej pełnoziarnistej, cukru pudru, jajka, mleka 3,2% oraz masła. Dokładne proporcje poszczególnych produktów zostały podane powyżej.
Domowe andruty - przepis
Nie musisz długo zastanawiać się, jak zrobić andruty, ponieważ ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że wymieszasz mąkę pszenną pełnoziarnistą z cukrem pudrem, a następnie dodasz do nich mleko. Całość należy dokładnie zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Kolejny krok to dodanie jajka, a następnie dalsze miksowanie. W międzyczasie rozpuść masło, a później dolej je do masy i wymieszaj. Takie przygotowanie powinno Ci zająć nie więcej niż 18 minut. Pozostały kwadrans to pieczenie. Aby to zrobić, należy rozgrzać formę do pieczenia andrutów i posmarować ją masłem — ten zabieg sprawi, że ciasto nie będzie przywierać. Następnie wylej masę na formę i rozprowadź ją równomiernie (placki powinny być cienkie, dlatego pamiętaj o tym, aby nie nakładać zbyt dużo ciasta jednocześnie). Smaruj formę masłem za każdym razem przed upieczeniem kolejnego andruta.
Andruty — przekąska idealna na każdą okazję
Andruty to przekąski, które sprawdzą się świetnie niemalże zawsze i wszędzie. Możesz jeść je do porannej kawy lub jako przekąskę w ciągu dnia. Idealnie będą także pasować na stół, kiedy odwiedzą Cię goście. To również na tyle uniwersalny słodycz, że często znajduje się wśród ciast i ciastek na weselach, przyjęciach, bankietach czy imprezach. Choć andrut sam w sobie smakuje doskonale, to proponujemy dodać do niego coś jeszcze. Zachwyca podawany z dżemem, masą krówkową, kajmakiem czy kremem kokosowym. A może marzy Ci się własnoręcznie przygotowana czekoladowa masa do andruta? Wystarczy, że połączysz kakao, masło, cukier i wodę oraz całość zagotujesz. Do takiej masy dołóż mleko w proszku i dokładnie wymieszaj tak, aby nie powstały grudki. Następnie posmaruj nią wafla. Pyszny, słodki andrut gotowy do zjedzenia! Smacznego!
Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.
Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.
Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.
Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.
Mateusz