Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta, szybka przekąska urozmaici Twoje menu. Z powodzeniem możesz przygotować ją na co dzień – w sam raz na mały głód, jak i na rodzinną imprezę albo spotkanie ze znajomymi. Poznaj nasz pomysł na antipasto – przepis już na Ciebie czeka! Teraz nic nie stoi na przeszkodzie, aby spędzić wieczór we włoskim stylu. Przygotuj z nami to danie.
Antipasto - co to jest?
Antipasto to przystawka przed daniem głównym, znana głównie z kuchni włoskiej i przygotowywana z popularnych tam składników. Zawartość antipasto może różnić się w zależności od regionu. Taką przystawkę zazwyczaj serwuje się je na jednym, dużym talerzu, z którego każdy nakłada sobie to, na co ma ochotę. To pobudzające apetyt małe co nieco.
Warzywne antipasto
Nasze antipasto zrobisz z kilku warzyw – świetnie sprawdzi się np. cukinia, pieczarki i papryka. Ale jeśli masz pod ręką jakieś inne warzywa, również możesz je dodać i podsmażyć z pozostałymi. Smak podkręci bulion warzywny WINIARY, czosnek oraz suszone zioła.
Antipasto podawaj na zimno z dodatkiem chrupiącej bagietki lub ugotowanym ryżem. Może ono być też dodatkiem do serów oraz do marynowanych mięs lub wędlin. Smacznego!
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ćwiartki. Umyj i pokrój cukinie. Pieczarki oczyść i przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Stopniowo podsmaż na niej warzywa. Zdejmij je z patelni.
Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie.
Na patelnię wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj bulion warzywny WINIARY. Dopraw do smaku tymiankiem, oregano i pieprzem.
Ułóż warzywa w misce, zalej bulionem warzywnym i pozostaw do namoczenia na 2-3 godziny. Po tym czasie podawaj z bagietką lub ugotowanym ryżem.