Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Arepas to niemal podstawowy produkt w kuchni kolumbijskiej i ekwadorskiej. Jest to rodzaj pieczywa, który nieco przypomina placki lub chlebki pita. Na tym pieczywie serwuje się wiele różnych składników – to coś w sam raz na śniadanie lub przekąskę do pracy lub szkoły.
Przygotowanie tej ciekawej przekąski nie zajmie Ci wiele czasu ani nie wymaga używania trudno dostępnych składników. Ciasto na arepas zrobisz z zaledwie 3 składników – mąki, wody i soli. Zagnieć te składniki i odstaw na chwilę, żeby ciasto odpoczęło. Po kilkunastu minutach podziel je na części, uformuj na kształt placków i smaż na rozgrzanej patelni. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była chrupiąca.
Nadzienie do arepas możesz przygotować ze swoich ulubionych składników. My używamy piersi z kurczaka ugotowanej w bulionie WINIARY oraz pasty z awokado, Majonezu Lekkiego WINIARY oraz tartego sera. Jeśli lubisz, możesz dodać więcej warzyw. Pasują tu np. świeża papryka, ogórek, czerwona cebula lub pikle. Możesz też przygotować arepas w wersji wegetariańskiej, dodając tofu.
Arepas są uwielbiane w krajach Ameryki Południowej. Chcesz przygotować taki posiłek dla siebie lub swoich bliskich? Odkryj nasz przepis pełen smaku i delektuj się pysznymi arepas z soczystym kurczakiem. Smacznego!
Zacznij od przygotowania arepas. Do miski wlej ciepłą wodę i dodaj sól. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszaj, aż uzyskasz zwarte ciasto o bardzo lekkiej konsystencji (nie powinno być suche).Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 3 do 5 minut.
Gotowe ciasto podziel na 8 części. Uformuj z nich kule i lekko spłaszcz, uzyskując koła o średnicy około 8 - 10 cm i grubości około 0,5 cm. Gdy arepas będą gotowe, smaż je na średnio rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była lekko chrupiąca.
Pierś z kurczaka pokrój w paski i ugotuj w bulionie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Awokado rozgnieć na puree.
Bułeczki arepas posmaruj pastą z awokado, ułóż na niej ugotowane kawałki kurczaka, dodaj trochę majonezu lekkiego WINIARY i całość posyp tartym serem. Powtórz tę czynność z pozostałymi arepas i ciesz się ich smakiem.