Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Odstaw.
Ładną bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Możesz też dodać inne zioła – np. oregano.
Pomidory, bazylię i czosnek włóż do miski, dodaj parę kropli Przyprawy w płynie, wymieszaj. Tak przygotowane pomidory nakładaj do słoików.
Gotowe słoiki musisz teraz zapasteryzować – do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie nalej wody i włóż słoiki (nakrętki słoików powinny wystawać z wody).
Zagotuj i trzymaj słoiki w gotującej się wodzie (na małym ogniu), przez około 40 minut. Dla pewności – żeby Twoje pomidory nie sfermentowały – możesz powtórzyć pasteryzację po kilku / kilkunastu godzinach.
Odstaw do przestygnięcia do góry dnem.