Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.
Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).
W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.
Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.
Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.
Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.
Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.