Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz sałatki i szukasz przepisu, który urozmaici Twoje codzienne menu? A może chcesz przygotować lekki, wegański obiad dla siebie i swoich bliskich? Mamy coś w sam raz dla miłośników dobrej kuchni, zwłaszcza dla tych, którzy lubią potrawy z nutą egzotycznych smaków. Spróbuj jak smakuje nasze danie na bazie makaronu konjac, świeżych warzyw i tofu.
Makaron konjac – ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makaronów
Makaron konjac może wydawać się dość nietypowym składnikiem. Inna jego nazwa to shirataki. Przygotowuje się go głównie z wody oraz mąki wytwarzanej z bulwiastego warzywa o skróconej nazwie konjac. Makaron ten nie zawiera tłuszczu, jest za to bogaty w błonnik roślinny. Sam w sobie ma neutralny smak, dlatego warto go podawać z bardziej wyrazistymi składnikami i sosami. Może być też bazą lekkich, orzeźwiających sałatek czy szybkich i prostych dań głównych, zarówno tych na zimno, jak i na ciepło.
Obiad w niecałe 30 minut
Nasza sałatka może z powodzeniem zastąpić Ci danie główne, zwłaszcza w czasie letnich upałów, gdy nie masz czasu ani ochoty na wielogodzinne gotowanie. To propozycja dla fanów azjatyckich smaków oraz dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki w swojej kuchni. Jeśli masz ochotę zrobić to szybkie danie, koniecznie sprawdź nasz przepis. Smacznego!
Makaron konjac przełóż na sito i dokładnie przepłucz pod bieżącą zimną wodą.
Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie paski za pomocą spiralnego noża lub obieraczki do warzyw. Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili umyj, usuń z niej nasiona, a następnie pokrój papryczkę w drobną kostkę. Łodygi selera i dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Tofu pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Smaż na nim tofu ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni. Na pozostałym tłuszczu krótko podsmaż czosnek, chili, imbir i czerwoną cebulę. Dodaj seler, dymkę i paski marchwi. Całość krótko podsmaż. Możesz dolać nieco więcej oleju, a następnie przełożyć na patelnię odsączony makaron konjac. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Następnie przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Gotowe danie dopraw przyprawą MAGGI, sokiem z limonki i pieprzem. Kolendrę umyj, osusz i oderwij listki. Wymieszaj tofu i liście kolendry. Posyp nimi sałatkę.