Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Azjatyckie pulpeciki z mięsa mielonego łączą w sobie różnorodność smaków pochodzących z mięsa i wyrazistych, aromatycznych przypraw. Zaletą tego dania jest prostota przygotowania, dlatego taka potrawa świetnie sprawdzi się na co dzień oraz na specjalne okazje, zwłaszcza jeśli chcesz zaskoczyć miłośników kuchni świata.
Azjatyckie pulpeciki z mięsa mielonego przeniosą Cię wprost do serca Azji
Te pulpeciki z mięsa mielonego to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie esencję smaków i aromatów inspirowanych azjatycką kuchnią. Podstawą tego dania jest odpowiednio przyprawione mięso mielone (my wybraliśmy mięso drobiowe, ale dobrze sprawdzi się też wołowina lub wieprzowina), z którego formujemy pulpeciki, a następnie smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju. Tak przygotowane mięsne pulpeciki z nutą azjatyckich smaków mogą być podawane na wiele różnych sposobów – jako przekąska, w połączeniu z ryżem, makaronem, jako dodatek do sałatki lub część bardziej złożonego dania z warzywami.
Każdy kęs tego dania to eksplozja smaków, które przeniosą Cię wprost do pełnej kolorów, smaków i aromatów Azji.
W małej misce wymieszaj posiekany czosnek, imbir, kolendrę, paprykę i kumin.
W dużej misce umieść mielone mięso drobiowe. Dodaj przyprawioną mieszankę ziołowo-przyprawową, płynną przyprawę MAGGI oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj rękami, aż składniki będą dobrze połączone.
Zwilż ręce, aby ułatwić formowanie pulpecików. Nabieraj niewielkie porcje mieszanki mięsnej i formuj z nich niewielkie, okrągłe pulpeciki o średnicy około 3 cm. Układaj je na talerzu lub desce.
W szerokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, delikatnie układaj pulpeciki na patelni. Smaż je z każdej strony na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony. Upewnij się, że pulpeciki są dobrze przesmażone od środka.
Podawaj pulpeciki na ciepło jako przekąskę lub jako danie główne z dodatkiem ryżu i świeżych warzyw.