Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Baba ghanoush to smakowita pasta, którą możesz nakładać na kanapki lub używać jako dip do chipsów, nachosów, czy warzyw. Przepis prosto z Bliskiego Wschodu, którego podstawą jest bakłażan i sezam, z pewnością stanie się doskonałym urozmaiceniem wszystkich kanapek i przekąsek – bez względu na to, czy wykorzystasz je jako zwykłą kolację, czy jako główną atrakcję kulinarną na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Sprawdź nasz przepis z aromatyczną Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY!
Kraje arabskie słyną ze swojej aromatycznej, niezwykłej kuchni. Jedną z najbardziej popularnych potraw jest baba ghanoush, czyli dip, na który składają się między innymi bakłażan i pasta tahini. Najczęściej je się ją nakładaną na placki, na przykład na pitę, a w Polsce gości na kromkach chleba lub bułkach. W Egipcie podaje się ją jako danie główne, dekorując owocami granatu. Jest to danie o niezwykłym smaku, dzięki różnorodnym przyprawom, takim jak kmin rzymski, czosnek, cebula, papryka, mięta i sok z cytryny. Słowo baba oznacza po arabsku „ojciec”. Z kolei ghanoush może być czyimś nazwiskiem. Nie ma oficjalnej historii powstania tego dania- historycy spierają się, która wersja jest prawdziwa. Pasty z bakłażana są popularne w różnych kuchniach na całym świecie. W Indiach jest to baingan bartha, w Izraelu hacilim, a we Francji caviar d'aubergine.
Przygotowanie pysznego dodatku na kanapki, jakim jest pasta z bakłażana baba ghanoush trwa trochę dłużej niż godzinę, a z przepisem każdy poradzi sobie z łatwością. Na początku umytego bakłażana musimy nakłuwać widelcem, a następnie położyć go na kratce piekarnika, ułożonego na folii aluminiowej. Kiedy skórka będzie spieczona i obkurczona, studzimy warzywo, kroimy na pół i łyżką wyjmujemy miąższ ze środka do miski. Tam dodajemy sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, tahini, kmin rzymski oraz Ziarenka smaku WINIARY. Przyprawy nadadzą całej potrawie charakterystycznego smaku. Następnie blendujemy wszystko razem do momentu, kiedy uzyskamy gładką konsystencję. Gotowa pasta musi być podawana na zimno. Kiedy całość ostygnie, możemy zanurzać w niej swój chlebek lub warzywa.
Mimo, że nazwa potrawy brzmi nieznajomo i egzotycznie, to baba ghanoush przepis jest niezwykle łatwą potrawą do przygotowania w kilkadziesiąt minut. Ta pasta z bakłażana i tahini będzie doskonałym urozmaiceniem każdej diety. Wspaniale sprawdzi się na kanapkach i jako dip do warzyw pociętych w słupki. To miła odskocznia od wszystkich tradycyjnych produktów, które goszczą na naszych stołach na co dzień. Smacznego!
Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.
Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.
Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.
Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.
Ola