Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażany upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 20-25 min., czyli do momentu, aż skórka bakłażana będzie całkowicie spalona, będzie się kruszyć.
Po tym czasie wyciągnij sam miąższ z bakłażana, połącz z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oliwy, całość zblenduj.
Dopraw solą i oprósz natką pietruszki.