Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babeczki to rodzaj deseru, którym łatwo poczęstować przyjaciół i bliskich. Każda babeczka to jedna porcja, więc nie ma problemu z koniecznością precyzyjnego dzielenia na porcje - jak w przypadku tradycyjnych ciast. Poza tym wyróżnia je atrakcyjny wygląd i pyszny krem na szczycie. Babeczki leśny mech dodatkowo charakteryzuje nietypowa barwa. Zielony kolor podobny do trawy albo mchu to efekt zastosowania szpinaku jako jednego z najważniejszych składników.
Ciasto na muffinki zielony mech zrobisz, używając cukru, jaj, oleju oraz sypkich składników takich jak mąka, cukier, soda oczyszczona i proszek do pieczenia. Zmielony szpinak nada potrawie właściwy kolor, a skórka pomarańczowa sprawi, że będzie mieć bardziej wyrazisty smak. Tak przygotowaną masę należy przelać do foremek, pamiętając o tym, że w trakcie pieczenia wyraźnie urosną. Po 25 minutach w piekarniku pyszne muffinki leśny mech można już wyjąć do ostudzenia.
Teraz czas na smakowity krem, który powstanie z zimnego budyniu, kremowego serka mascarpone i odrobiny cukru pudru, żeby mieszanka była bardziej słodka. Zanim nałożysz krem, zetnij jeszcze górną część muffinek. Pokruszone ciasto, którym posypiesz czubek babeczki, przyklei się do kremu, tworząc efektowną dekorację. Oprócz tego do przybrania możesz użyć także borówek amerykańskich oraz pestek granatu. Do dekoracji świetnie nadają się także leśne owoce - takie jak maliny i jagody.
Przygotowane według przepisu muffinki mech są puszyste i delikatne oraz mają interesujący przekrój. Przecinając babeczkę na pół, można dostrzec, że na dole znajduje się zielona warstwa, potem biały krem, a na samej górze znów zielony puch.
Gdy opanujesz ten przepis, możesz spróbować także innych wypieków na słodko ze szpinakiem. Bardzo podobnym przepisem jest na przykład ciasto mech z owocami granatu. Choć może się wydawać, że szpinak pasuje przede wszystkim do dań na słono, w rzeczywistości w deserach także doskonale się sprawdza, pełniąc rolę naturalnego barwnika.
Rozmroź szpinak (nie może być zimny). Wyjmij jaja i masło z lodówki. Odmierz wszystkie składniki. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Do miski przesiej razem mąkę pszenną tortową oraz jedną saszetkę budyniu śmietankowego bez cukru i po jednej łyżeczce proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.
Zmiksuj szpinak i zetrzyj skórkę z cytryny.
Z proszku budyniowego waniliowego i 500 ml mleka przygotuj budyń. Odstaw na bok, aż ostygnie.
Do miski wsyp drobny cukier, wbij cztery średniej wielkości jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż zupełnie się rozpuści i powstanie puszysta i jasna masa. Zmniejsz obroty miksera i do masy jajecznej wlewaj powoli olej.
Do masy jajecznej dodaj szpinak i startą skórkę cytryny. Całość wymieszaj szpatułką.
Do misy z zieloną masą jajeczną dodaj mieszankę składników sypkich. Ciasto wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite. Nie mieszaj zbyt długo.
Środki foremek do babeczek bardzo dokładnie wysmaruj miękkim masłem i obsyp mąką. Masę wyłóż do foremek (do 3/4 wysokości). Wstaw na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź zupełnie.
Zimny budyń zmiksuj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wystudzonym babeczkom zetnij „stożki” i możesz też lekko je wydrążyć. Rozkrusz ucięte części babeczek na zielone „grudki. Napełnij babeczki kremem waniliowym i posyp zielonymi grudkami ciasta. Ozdób pestkami granatu, malinami i borówkami amerykańskimi.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!