Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babeczki marchewkowe, choć nie są tak popularne jak czekoladowe czy waniliowe muffinki, zdobywają coraz więcej fanów i cieszą się dużą popularności. Te słodkie wypieki idealnie łączą w sobie smak marchewki, przypraw i delikatnej słodyczy. Są doskonałą alternatywą dla klasycznego ciasta marchewkowego. Nadają się zarówno na piknik, imprezę w ogrodzie, jak i przekąskę do pracy czy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły.
Co to są babeczki marchewkowe?
Babeczki marchewkowe to małe, pyszne muffinki, których jednym z głównych składników jest starta marchewka. Dzięki niej ciasto jest wilgotne i delikatnie słodkie. Muffinki często zawierają przyprawy, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon czy imbir, które dodają im wyjątkowego, korzennego smaku i aromatu.
Dlaczego warto piec babeczki marchewkowe?
Muffinki marchewkowe można łatwo dostosować do swoich preferencji smakowych, dodając ulubione dodatki np. orzechy, rodzynki, różne przyprawy albo owoce. Przepis można również łatwo modyfikować, przekształcając go w wersje wegańskie, bezglutenowe albo niskocukrowe. Muffiny są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a składniki do ich wykonania są dostępne w każdym sklepie. Do ich zrobienia nie potrzebujesz nawet miksera – wystarczy łyżka albo rózga.
Pieczenie muffinek również świetny pomysł na zabawę razem z dziećmi i spędzenie czasu na wspólnych wypiekach.
Kluczowe składniki babeczek marchewkowych
Oczywiście, kluczowym składnikiem babeczek jest marchewka. Warto ją zetrzeć na drobnych oczkach, wtedy będzie najmniej wyczuwalna w cieście i idealnie połączy się z resztą składników. Do masy można również dodać starte jabłko, które sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne. Aby wypieki były puszyste i pięknie wyrosły nie zapomnij do masy dodać sody albo proszku do pieczenia.
Przepisów na muffinki marchewkowe jest naprawdę wiele, a dodatki można modyfikować według własnych upodobań. Orzechy można zastąpić rodzynkami albo kandyzowanymi owocami. Zamiast cynamonu można użyć gałki muszkatołowej, a jajka zastąpić bananem.
Wodzę fantazji można puścić także przy dekoracji muffin, tworząc wymyślne lukry, polewy czy posypki. Do babeczek warto przygotować pyszny krem na bazie mascarpone albo serka śmietankowego połączonego ze śmietanką. Będzie idealnym uzupełnieniem muffinek i doda im delikatności.
Jak przechowywać babeczki marchewkowe?
Aby wypieki z tartą marchewką długo utrzymywały świeżość, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku, unikając światła słonecznego, które może sprawić, że wyschną i utracą wilgoć. Nie zaleca się przechowywania muffinek w lodówce, ponieważ mogą przejść zapachem innych potraw i stać się twarde. W temperaturze pokojowej marchewkowe babeczki zachowują świeżość przez 2-3 dni.
Idealny przepis na śniadanie lub przekąskę
Babeczki z marchewki są pyszną propozycją na drugie śniadanie, kolację czy przekąskę podczas wycieczki albo pikniku – nie kruszą się i łatwo je wziąć na wynos. Jeśli rano nie masz czasu na przygotowywanie pożywnego śniadania czy przekąski, możesz je upiec wieczorem.
Hit na przyjęcia i imprezy
Muffiny marchewkowe będą idealną propozycją na imprezy czy przyjęcia jako tzw. finger food. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu - na ich zrobienie potrzebujesz zaledwie 30 minut. To świetny sposób, aby zaskoczyć gości czymś wyjątkowym bez spędzania wielu godzin w kuchni. Można je serwować zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Aby wyglądały jeszcze efektowniej, można je udekorować kwiatami, owocami, lukrem albo posypać wierzch cukrem pudrem.
Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj sypkie składniki (mąka, cukier, cynamon, orzechy włoskie, soda i sól). Wymieszaj łyżką albo rózgą wszystkie składniki.
W osobnej misce wymieszaj jajka, olej, tartą marchew i jabłka.
Następnie dodaj mokre składniki do suchych i szybko przemieszaj całą masę. Ciasto może mieć grudki i nie musi być idealnie wymieszane.
Przygotowane ciasto przełóż do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.
Muffinki wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piecz ok. 15-20 minut.