Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babeczki to pyszny deser, którego nie można nie lubić. Świetnie nadaje się na uroczysty stół pełen różnych słodkości, jak również jako prosty finger food na przyjęcie. Można podawać je do herbaty jako podwieczorek albo poczęstunek dla gości. Zazwyczaj są pokryte kremem i ładnie ozdobione, więc nie dość, że smakują wyśmienicie, to jeszcze doskonale wyglądają jako ozdoba.
Mogą mieć różne rozmaite smaki i dodatki. Nie będziemy jednak skupiać się na podstawowych wersjach, gdy można zaproponować coś wyjątkowego. Lubisz oryginalne smaki? Koniecznie sprawdź, jak smakują babeczki pistacjowe z matchą! Delikatny smak pistacji czyni ten deser wyjątkowo eleganckim. Ciekawym zabiegiem jest także dodanie szpinaku, który sprawia, że ciasto ma intensywną, zieloną barwę. Krem jest mięciutki i puszysty, ponieważ jego głównym składnikiem jest mascarpone - włoski serek, z którego robi się tiramisu.
Jak przygotować pistacjowe babeczki?
Zacznij od wymieszania w misce mąki, budyniu, proszku do pieczenia i sody. W drugim naczyniu ubij za pomocą miksera jajka z cukrem, dodaj jogurt naturalny oraz ekstrakt waniliowy. Składniki z obu naczyń połącz teraz w jedno. Teraz można zająć się odpowiednim kolorem. 100 g pistacji wymieszaj razem z olejem i szpinakiem. Zielona pasta powinna trafić do zrobionej wcześniej masy. Po wymieszaniu masz już gotowe ciasto, które możesz rozłożyć do foremek. Pamiętaj, żeby nie nakładać do pełna, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto urośnie. Najlepiej, jeśli będzie sięgać do 2/3 wysokości foremki na muffinki. Żeby ciasto nie przywierało, pamiętaj, żeby wcześniej foremki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Pieczenie zajmie około 25 minut.
Teraz pora na krem na muffiny pistacjowe. Do jego przygotowania używa się wspomnianego serka mascarpone oraz śmietany kremówki. W trakcie ubijania należy dosypać cukier puder, a potem herbatę matcha. Gdy pokryjesz ostudzone babeczki kremem, na koniec pozostanie już tylko dekoracja. W minimalistycznej wersji wystarczy posypać krem odrobiną posiekanych pistacji. Można także pokusić się o bardziej ozdobne przybranie, dodając także owoce takie jak maliny czy borówki.
Wypróbuj również inne ciekawe przepisy:
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Potem dodaj jogurt oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko zmiksuj.
Po uzyskaniu gładkiej masy jajecznej z jogurtem i ekstraktem waniliowym, dodaj ją powoli do składników suchych. Wymieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.
100 g pistacji zblenduj wraz z rozmrożonym i odciśniętym szpinakiem i 130 g oleju na gładką pastę.
Do masy na muffinki dodaj zieloną pastę i delikatnie wymieszaj.
Gotową masę przełóż do foremek wysmarowanych olejem i delikatnie podsypanych mąką.
Formę z babeczkami piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wystudź zupełnie.
Śmietanę kremówkę i mascarpone umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubij krótko. Dodaj herbatę matcha i wymieszaj. Nałóż na babeczki i posyp resztą siekanych pistacji.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!