Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babeczki z budyniem to prosty w wykonaniu przepis na doskonały i uniwersalny deser. Sprawdzi się idealnie na wszystkie okazje - zarówno jako słodka przekąska po obiedzie, jak i w roli jednej z pozycji w menu na imprezie, urodzinach czy spotkaniu towarzyskim. Babeczki z budyniem prezentują się apetycznie nawet bez dodatkowych dekoracji, jednak możesz ułożyć na nich także sezonowe owoce. Dzięki temu podkreślisz ich słodki smak i kremową konsystencję budyniowego nadzienia. Sprawdź przepis na babeczki, w którym pojawia się nasz aromatyczny Budyń do ciast i kremów WANILIOWY SMAK. Pamiętaj, że nie zawiera on dodatku cukru!
Kruche babeczki z budyniem - smak dzieciństwa
Kruche babeczki z budyniem to jedna z najbardziej tradycyjnych propozycji deserowych. Takie słodkie przekąski przygotowywały już nasze mamy i babcie, między innymi dlatego, że zagniecenie ciasta na kruchy spód czy ugotowanie budyniu to czynności, które nie zajmują wiele czasu. Poza tym, do babeczek potrzebujemy niewielkiej ilości składników, które zwykle są dostępne pod ręką w każdym domu. Proces przygotowania deseru można podzielić również na etapy - jednego dnia piekąc kruche babeczki, a drugiego dnia gotując krem i nadziewając nim gotowe spody. Wiele mam i babć korzystało z tej metody, aby pogodzić domowe obowiązki z przyjemnością pieczenia słodkich smakołyków. Przepis na babeczki z budyniem często przekazywany jest nawet z pokolenia na pokolenie. Jeśli nie posiadasz swojej rodzinnej receptury, wypróbuj naszą!
Jak podawać babeczki z budyniem?
Babeczki z budyniem smakują dużym i małym, dlatego sprawdzają się w różnych okolicznościach. Można zaserwować je swojej rodzinie po obiedzie bez żadnych ozdobnych dodatków. Będą doskonałą, szybką słodką przekąską do kawy czy herbaty. Jeśli chcesz jednak, aby babeczki pięknie zaprezentowały się na paterze ustawionej przed gośćmi, możesz postarać się dodatkowo je udekorować. Najefektowniej wyglądają babeczki z budyniem i owocami. Kolorowe owoce jagodowe, jak truskawki, maliny czy borówki nadadzą deserowi ciekawszy wygląd i nutę kwaskowatego smaku, który podkreśli waniliowy posmak słodkiego budyniu. Do udekorowania babeczek możesz wybrać również odsączone z zalewy owoce z puszki, na przykład brzoskwinie pokrojone w kostkę czy cienkie plastry. Budyniowe nadzienie świetnie smakuje też z kawałkami galaretki oraz z rodzynkami i innymi suszonymi owocami. Babeczki można także posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą. Warto pamiętać przy tym, że takie dodatki układa się na przestudzonym już kremie.
Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i siekaj je nożem tak, by połączone z mąką przypominało kruszonkę.
Następnie wbij żółtka, dodaj cukier oraz sól i zagnieć.
Zrób z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Szklanką lub foremką wycinaj kółka trochę większe niż foremki do babeczek.
Foremki wysmaruj masłem i wykrojonym ciastem wylep ich wnętrza. Przed pieczeniem dobrze schłodzić ciasto w foremkach przez około 30 minut.
Piecz babeczki przez około 15 minut w 200 stopniach aż do zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia.
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około minutę). Odstaw do delikatnego przestygnięcia i jeszcze ciepłym wypełniaj babeczki i udekoruj je owocami.
Martyynq