Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej lub w mikrofali (mieszając co kilkanaście sekund).
Kiedy masa przestygnie dodajemy kefir, jajka i cukier i mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką, aż pozbędziemy się grudek i wylewamy do formy wysmarowanej masłem.
Wszystkie składniki na masę budyniową mieszamy trzepaczką na gładką masę i łyżką delikatnie wylewamy na ciasto czekoladowe. Spokojnie, masa budyniowa przejdzie na spód podczas pieczenia :)
Formę z ciastem wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do około 2-3 cm wysokości, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.
Studzimy w foremce, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem foremkę z ciastem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie i wykładamy na paterę.
Maliny podsmażamy na patelni, wciąż mieszając do zgęstnienia, przestudzone wylewamy na babkę. SMACZNEGO!
Magdalena