Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babka czekoladowa to smakowity sposób na prosty w przygotowaniu deser. Idealnie sprawdzi się jako słodkie zakończenie obiadu lub jako poczęstunek dla gości. Sprawdź nasz przepis na babkę czekoladową !
Aby przygotować babkę czekoladową , będziesz potrzebować zaledwie proszku do pieczenia, mąki, jajek, cukru, kakao, mleka, margaryny lub masła. Do samego pieczenia najlepsza będzie forma keksówka.
Najpierw w rondlu umieść mleko, cukier oraz masło lub margarynę. Postaw na wolnym ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Wtedy odstaw ją do wystygnięcia.
Weź miskę i przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Do osobnej miski wbij jajka i dodaj do nich przestudzoną masę. Wymieszaj dokładnie. Dodaj masę do sypkich składników i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wnętrze keksówki wysmaruj tłuszczem (margaryną, masłem, ewentualnie olejem) i posyp cienką warstwą bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie babka czekoladowa powinna być gotowa. Możesz sprawdzić, czy jest upieczona, wbijając w nią drewniany patyczek (wykałaczkę). Jeśli po wyciągnięciu z ciasta patyczek będzie suchy, babka czekoladowa nie wymaga dalszego pieczenia. Podawaj ją po wystudzeniu.
Masło, mleko i cukier wlać do rondelka. Wszystko podgrzać i wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Jajka wbić do miski, dodać przestudzone mleko i dokładnie wyieszać.
Do mąki wlewamy jajka z mlekiem i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do keksówki.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Jolanta