Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wypieki z marchewką cieszą się dużą popularnością. Jeszcze zanim do wypieków zaczęto masowo używać cukru, słodki smak marchwi był po prostu zamiennikiem bardzo drogich niegdyś słodzików. Jednak nawet gdy cukier stał się tani i łatwo dostępny, nie zrezygnowano z używania warzyw do słodkich wypieków. Marchew doskonale sprawdza się tam, gdzie potrzebna jest odpowiednia wilgotność i puszystość ciasta. Z tego powodu sprawdza się w babeczkach czy muffinkach. Dodatkowym smaczkiem, którym wyróżnia się marchewkowa babka, jest zastosowanie także majonezu - następnego składnika, który kojarzy się raczej z wytrawnymi potrawami niż deserami. Być może brzmi zaskakująco, ale przepis na babkę marchewkową sprawdza się świetnie!
Szybka babka marchewkowa to na tyle łatwy przepis, że można zdecydować się na ten wypiek bez długiego planowania. Receptura jest prosta, a lista składników naprawdę krótka. Sypkie składniki to mąka tortowa wymieszana z mąką ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Jako mokre składniki będą potrzebne - oprócz startej marchewki - jajka ubite z cukrem, wspomniany wcześniej majonez i trochę skórki z pomarańczy. Masło przyda się tylko do natłuszczenia formy do ciasta.
Jak powstaje babka marchewkowa? To proste. Po wymieszaniu wszystkich składników babkę wkłada się do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecze 30 - 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta można zająć się dekoracją, żeby marchewkowa babka wygląda bardziej atrakcyjnie. Wypiek można ozdobić lukrem albo polewą z gorzkiej czekolady. Inne dodatki można już dobrać według własnego gustu. To mogą być rodzynki, bakalie, płatki migdałowe albo kolorowa posypka.
Babka marchewkowa - przepis na puszyste, smaczne ciasto - sprawdzi się jako deser, smaczny podwieczorek, propozycja do zabrania na szkolny kiermasz albo na piknik. Dzięki temu, że przygotowanie jest łatwe i szybkie, można zrobić ten wypiek nawet w ostatniej chwili, dla niezapowiedzianych gości.
Do miski wsyp 120 g mąki tortowej, 70 g skrobi ziemniaczanej i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie te składniki wymieszaj razem rózgą i przesiej do drugiej miski.
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Otrzyj skórkę z jednej pomarańczy.
Do drugiej miski wsyp cukier drobny i wanilinowy oraz wbij jajka. Cukier z jajkami ubij mikserem przez kilka minut, aż całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta i jasna masa.
Do miski z ubitymi jajkami dodaj majonez. Dodaj marchewkę, skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Następnie wsyp mieszankę sypkich składników. Całość wymieszaj powoli i bardzo dokładnie szpatułką.
Foremkę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmaruj miękkim masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Foremkę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 30-35 minut. Do suchego patyczka. Nie otwieraj szeroko drzwi piekarnika od razu po upieczeniu.
Do ozdoby możesz przygotować lukier lub czekoladę i na przykład migdałowe płatki.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!