Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.
Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.
Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.
Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy.
Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.
Polukruj lub posyp cukrem pudrem.