Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babka z kakao to smaczny wypiek nie tylko na Wielkanoc! Kakaowa babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, poradzą z nią sobie nawet początkujące osoby w kuchni.
Polecamy dodać do babki z kakao Cukier wanilinowy WINIARY, który nadaje ciastu waniliowy aromat. Do babki dodajemy również Majonez Dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu ciasto jest pulchne i wilgotne.
Babka z kakao będzie słodsza, jeżeli posmarujesz ją domowym lukrem lub tylko posypiesz cukrem pudrem po upieczeniu.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, Cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z Majonezem, dokładnie wymieszaj.
Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż 3/ 4 masy białej.
Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
Piecz 40 minut. w temp. 170°-180° C.
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.
Margaret