Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dlaczego domowe chlebki czosnkowe są idealne na grilla?
Sezon grillowy w pełni! Domowe chlebki czosnkowe to świetna propozycja na przekąskę podczas każdego garden party czy plenerowej imprezy. Czosnkowe chlebki pasują do mięs, ryb i grillowanych warzyw. Dzięki chrupiącej skórce i miękkiemu wnętrzu doskonale uzupełniają smak dań rusztu. Pieczywo czosnkowe jest łatwe do przygotowania i nie zajmuje wiele czasu. Można je też zrobić
z wyprzedzeniem, a później jedynie podgrzać na grillu - zajmuje to dosłownie minutę.
Składniki potrzebne do przygotowania domowych chlebków czosnkowych
Przygotowanie czosnkowych chlebków jest niezwykle proste. Potrzebujesz bagietki, albo białego lub razowego chleba - pieczywo może być czerstwe, masło oraz ulubione przyprawy i zioła- najlepiej świeże.
Istnieje wiele alternatywnych sposobów na podanie chlebków czosnkowych.
Możesz je serwować w formie pizzerkinek (mini pizza) z sosem pomidorowym, szynką i serem. Chleb czosnkowy doskonale komponuje się również z różnego rodzaju dipami, pastami, hummusem, guacamole albo tzatziki.
Domowy chlebek możesz też pociąć na mniejsze kawałki i użyć jako dodatek do zup. np. gazpacho albo zupy cebulowej - w formie grzanek będzie doskonały.
Chlebki znakomicie smakują również z tuńczykiem w sosie własnym posypanym szczypiorkiem. Domowe pieczywo z czosnkiem będzie pasować też do sałatek
Domowe chlebki czosnkowe jako element przyjęć i spotkań towarzyskich
Domowe chlebki czosnkowe są idealnym elementem przyjęć i spotkań towarzyskich, na świeżym powietrzu - smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Na dziecięcych imprezach chlebki mogą być serwowane w formie małych kromeczek z różnymi dodatkami, takimi jak ser, szynka czy warzywa, tworząc smaczne i zdrowe przekąski.
Bagietki natnij w poprzek lub pod kątem, do połowy, tak aby bułka nie rozpadła się na kawałki.
Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz posiekaną natką pietruszki. Masło dopraw solą i pieprzem.
Przy pomocy łyżki lub noża, nałóż solidną porcję masła w każde nacięcie powstałe w bagietkach. Pozostałym masłem posmaruj pieczywo po wierzchu.
Bagietki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz ok. 10-15 minut.