Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Takie pyszności nie mogą się zmarnować! Świąteczna rolada z makiem zachwyci domowników także po Świętach – szczególnie jeśli zaskoczysz ich inną formą podania deseru. Zamień pozostałe ciasto na bajaderki i ponownie spraw przyjemność sobie i swoim bliskim.
Roladę pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
Dodaj startą skórkę z pomarańczy oraz pokruszone herbatniki.
Całość dokładnie wymieszaj rękami.
Zwilżonymi dłońmi uformuj z otrzymanej masy niewielkie kulki, a następnie włóż je do lodówki na około 15 minut, żeby się schłodziły.
Czekoladę podziel na kawałki i roztop w kąpieli wodnej.
Schłodzone kulki zanurz do połowy w płynnej czekoladzie i odłóż do wystygnięcia na papier do pieczenia.
Zanim czekolada całkiem zastygnie posyp ciastka kolorowymi dekoracjami lub skórką z pomarańczy.