Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Baklawa to jeden z najpopularniejszych deserów. Znany i lubiany jest szczególnie w kuchni tureckiej, greckiej, bułgarskiej i bałkańskiej, ale zjeść możemy go już niemal na całym świecie. W klasycznej wersji przygotowuje się go z delikatnego, warstwowego ciasta filo przełożonego masą z posiekanych orzechów włoskich lub migdałów oraz cukru lub miodu, a następnie całość zapieka. Gdy ciasto wystygnie polewa się je lukrem lub syropem cukrowym. Wierzch można jeszcze posypać posiekanymi lub mielonymi pistacjami.
Ale to nie jedyny przepis na baklawę. Istnieje wiele wariacji na temat tego deseru, zwłaszcza jeśli chodzi o nadzienie, jakim przekładane jest ciasto filo. Można tu wykorzystać inne orzechy, dodać ulubione przyprawy – dzięki temu uzyskasz zupełnie nową odsłonę tego deseru.
Baklava to bardzo słodki, chrupiący deser, który wciąga już od pierwszej chwili. To coś w sam raz dla fanów słodkości, którzy lubią odkrywać nowe smaki i inspiracje pochodzące z różnych stron świata. Przygotowanie baklawy wcale nie jest skomplikowane, wystarczy zaledwie kilka składników i trochę wolnego czasu. Masz ochotę zrobić ją w domu? Sprawdź nasz przepis!
Wymieszaj zmielone orzechy włoskie i 100 g cukru, a następnie zacznij rozkładać na blasze do pieczenia: 2 warstwy ciasta, następnie mieszankę cukru i orzechów włoskich i tak dalej, aż do wypełnienia blachy do pieczenia. Pokrój baklawę w kostkę.
Rozpuść margarynę w małej misce, a następnie zalej pokrojoną w plasterki baklawę i odstaw na około 10 minut, aby wchłonęła tłuszcz.
Rozgrzej piekarnik i wstaw przygotowaną baklawę. Piecz ją w 180 stopniach na złoty kolor.
Z mieszanki wody, cukru i soku z dwóch cytryn zrób polewę do baklavy. Polewę gotuj na małym ogniu przez 7 do 10 minut od momentu zagotowania.
Sosem polej schłodzoną baklawę i odstaw.