Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażan z patelni to świetny – prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do wielu potraw. Jeśli dodasz do niego ryż lub kaszę – może być też wegetariańskim posiłkiem dla zabieganych. My dziś mamy dla Ciebie pomysł na bakłażana smażonego z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami, podkręcającymi azjatycki charakter całości. Chcesz zrobić je z nami? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Bakłażan z patelni – prosto, szybko i smacznie
Bakłażan to bardzo uniwersalne warzywo, które możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się w sałatkach, gulaszach, warzywnych zapiekankach, a nawet zupach. Bakłażan może też trafić na grill i urozmaicić Twoje menu. Dziś przygotujemy bakłażana z patelni – z czosnkiem, cukrem, sosem ostrygowym, sosem rybnym, cebulą dymką, które podbiją smak delikatnego warzywa. Bakłażan z łatwością przyjmie smak i aromat wszystkich dodatków. W takiej postaci będzie to smaczny dodatek do dań głównych – zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Ale jeśli chcesz, żeby smażony bakłażan był bazą kompletnego dania, dodaj do niego ugotowaną kaszę lub ryż oraz więcej warzyw, np. paprykę, pieczarki, cukinię. W ten sposób powstanie pyszna, szybka potrawa jednogarnkowa. Smacznego!
Bakłażana umyj, pokrój w plasterki, zblanszuj we wrzącej wodzie z odrobiną soli, aby bakłażan nie czerniał i nie był gorzki. Wyjmij bakłażana i opłucz go pod zimną wodą.
Rozgrzej patelnię z olejem, podsmaż posiekaną cebulę dymkę i czosnek na złoty kolor, następnie dodaj bakłażana i dobrze mieszaj, aż się ugotuje. Dodaj przyprawę MAGGI, sos rybny, cukier i sos ostrygowy i jeszcze przez chwilę podsmażaj całość. Danie wymieszaj, żeby bakłażan był równomiernie pokryty przyprawami.
Na talerzu ułóż smażonego bakłażana z cebulą, udekoruj szczypiorkiem. Bakłażana podawaj z białym ryżem. Możesz dodać kilka plasterków chili, aby uzyskać pikantny smak i pobudzić kubki smakowe.