Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Bakłażany przekrój wzdłuż, miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
Włóż bakłażany do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Delikatnie usuń miąższ z przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucaj – przyda się do nadzienia!
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj mięso i usmaż
Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie. Wymieszaj ją z przygotowanym mięsem. Dodaj jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej nadmiar wody z pomidora) oraz zachowany miąższ z bakłażana.
Przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażanów, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut.