Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięciutkie, wypełnione bananami ciasto o smaku waniliowym z delikatną nutą rumową. Ten wyjątkowy waniliowy smak to dzięki budyniowi WINIARY do ciast i kremów. W sam raz na śniadanie wraz ze szklanką ciepłego mleka, kawy czy po prostu na deser.
Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale można też dodatkowo polać sosem czekoladowym.
... najlepiej smakuje oczywiście jeszcze cieplutkie :)
Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.
Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.
Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.
Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą lub folią aluminiową.
Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.