Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bao ze smażoną wieprzowiną, czyli miękkie, parowane bułeczki z nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim to popularne danie kuchni azjatyckiej. Bao (baozi) wywodzą się z kuchni chińskiej, ale stały się popularne w Malezji i Singapurze. Szybko zyskały też fanów na całym świecie i dziś możemy je znaleźć w menu wielu restauracji.
Bao ze smażoną wieprzowiną – azjatycka przekąska dla fanów kuchni świata
Głównym elementem tego dania jest miękka, puszysta bułeczka przygotowywana na parze. W bao ze smażoną wieprzowiną nie może też zabraknąć soczystego, aromatycznego mięsa, chrupiących warzyw i sosów, które łączą wszystko w jedną, pyszną całość. Mięso mielone podsmażamy z przyprawami, papryką oraz cebulą. Do bułeczek bao będą pasować także inne warzywa, np. marchewka, posiekana kapusta, ogórek lub ulubione pikle. Bułeczki bao możesz też skropić pikantnym sosem, na przykład hoisin lub ostrym sosem chili, który dodaje głębi i podkreśla wszystkie smaki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podbić azjatycki charakter tego dania, bułeczki z farszem możesz posypać posiekaną kolendrą. Smacznego!
Imbir obierz i posiekaj. Czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w zapałkę. Cebulę pokrój w piórka. Dymkę posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso, czosnek oraz imbir. Rozdziel na mniejsze kawałki i smaż, aż zacznie się rumienić.
Dodaj cebulę oraz marchewkę i smaż, aż cebula zmięknie.
Pod koniec smażenia dodaj przyprawę Maggi, cukier, sól i pieprz. Możesz też dodać odrobinę sosu sojowego. Dodaj dymkę i wymieszaj.
Bułeczki podgrzej na parze, a następnie nafaszeruj przygotowanymi dodatkami. Podawaj posypane świeżą dymką.